Diarist sau blogger?

22 aprilie 2010 § 5 comentarii

Pe această temă, propusă de Mihaela Ursa, vom discuta la următoarea întâlnire, adică miercuri, 28 aprilie 2010, ora 18, în sala 302.

Dintre toate aspectele pe care le presupune fenomenul de blogging, dorim să le investigăm mai ales pe cele legate de trecerea de la jurnal (intim, de scriitor, de creaţie) la blog. În ce măsură putem asocia motivaţiile autorului de jurnal şi motivaţiile bloggerului? Ce se modifică fundamental în momentul în care trecem, cum parafrazează Philippe Lejeune, autorul Pactului autobiografic, de la „Cher journal,…” la „Cher écran,…”? Pe lângă discuţia despre autor şi auctorialitate – inerentă! – obligatorie este şi discuţia despre cititor, despre noile provocări cărora trebuie să le facă faţă şi despre noile sale satisfacţii şi frustrări.

TEHNIC: vă propunem spre lectură câteva fragmente din jurnale de scriitor (Maiorescu, Cărtărescu, Melinescu, Bulgakov, Kafka), pentru reactivarea unor tropi diaristici (ref. Anca Ursa, Metamorfozele oglinzii, Cluj, Editura Limes, 2006), iar apoi câteva fragmente despre blogging din studiile unor membri ai cercului (textele integrale vor putea fi citite în numerele 3, respectiv 4-5 ale revistei „Steaua”, în cadrul unei ample anchete alcătuite de Ruxandra Cesereanu). În continuare, am ataşat şi două texte semnate de Mark Tremayne şi Philippe Lejeune, de minimă alfabetizare.

Mihaela Ursa

LATER EDIT:

Am inregistrat aceasta intalnire si vom afisa macar o parte din ea (probabil restul in alta parte). Lucram acum la transcrierea ei (dificila, pentru ca lumea a refuzat reportofonul, care a zacut pe o banca din mijlocul salii, sa vedem ce-o fi prins)… Până atunci, măcar atât: au fost acolo, în ordinea aşezării în bănci, Mihaela Ursa, Elena Diniş, Iulia Micu, Andrei Simuţ, Larisa Crişan, Oana Stan, Adriana Stan, Cosmin Borza, Sanda Cordoş, Flaviu Pătrunjel, Simina Raţiu, Laodamia Dascăl, Ovidiu Mircean, Lavinia Rogojină, Diana Mărculescu, Marius Conkan, Oana Capustinschi, Laurenţiu Malomfălean, Oana Furdea, Ancuţa Bodnărescu, Alexandra Columban, Camelia Gherman, Iulia Cadar, Oana Demeter, Adrian Tătăran, Diana Ghiran.

§ 5 Responses to Diarist sau blogger?

 • FID DeScribor spune:

  Dat fiind ca nu am putut fi acolo decat daca voi fi acceptat ca pe langa spatiul geografic, exista, intr-adevar, un ciberspațiu care permite si alt gen de trasportari, scriu ceva de pe acum. N-am sa ascund ca prima reactie la cuvinte de genul blog, matrix, cyber a fost de maxima iritatie mentala, fonica (pentru ca sunt cuvinte care pur si simplu imi sunt neplacute la citit/ascultat), dar si personal simbolica (repudiind, chiar daca, probabil, doar din principiu, lucrurile de acces general si direct).
  Abia de curand am inceput sa explorez fenomenul mai serios, pentru simplul fapt ca exista si are oarecare amploare – cum spuneam si in alt loc, nu gasesc importante si simptomatice nici numarul impresionant de bloguri, nici imensitatea tipurilor de avataruri asumate. Mi se par mai degraba reactii normale, care apar in cazul oricarei manifestari, inventii, nascociri, gaselnite umane, din orice timp. Interesanta este insa seriozitatea si energia depuse de anumiti amfitrioni de blog pentru mentinerea unor asemenea platforme. E o miscare si ea fireasca, dar pe alocuri, cred, neasteptata. Cred ca beneficiarii sunt pe de o parte cei care au pus la punct acest World Wide Web si care, aproape ca unica solutie de a-l mentine viu si interesant, au nu progresele tehnice, cat ideea de absorbire a unei subiectivitati. Nu e vorba despre un scenariu sf in care virtualitatea devine androida, ci pur si simplu de, scuzati-mi exprimarea edulcorata, necesitatea unei atingeri a umanului; care, pana una alta, se pastreaza ca importanta si substantiala.
  Celalalt beneficiar este bloggerul insusi/insasi, care are avantajul experimentarii continue, metamorfozarii, carnavalescului, voyeurismului creatorului. Nu cred ca spatiul de blog si-a „respectat” atributiile initale, acelea de socializare sau care vor mai fi fost ele, putem, slava cerului (?) sa vrobim cat vrem la telefon sau direct, dar a castigat altele, si mai interesante, el devine un fel de zona in care se nasc rumori revolutionare, se dezbat si probeaza idei hibride, se incearca, cum s-ar spune, tot felul de mari, cu tot felul de degete… Se apropie, in acelasi timp de o fantasma pe care lumea a avut-o dintotdeauna, aceea de a sustine realitatea printr-o retea de idei accesibila oricui, simultan. Siropurile personale care uneori ne misca mai mult decat orice, ciudateniile care ne preocupa traiesc aici, parasirile, revenirile, excesele, sinuciderile, penitentele, extazele intime sunt pazite complet de ridicol si, mai mult, devin determinatoare si generatoare de teorii.
  Toate acestea se intensifica in cazul scriitorilor: unii se pastreaza departe de rumoarea de pe blog, cum i-am auzit spunand, desi stiu ce se spune si se scrie, altii scriu intens, aducand in acest spatiu ideea de experienta poetica. Scrisul pe blog, asteptarea raspunsului, a unei reactii a hazardului imi aminteste, mai inainte de un jurnal, de asteptarea personajelor din piesele absurde. Care stiu si nu stiu despre ce e vorba; pentru ca si aici, ca, de pilda, in graffiti (pe care eu il gasesc apropiat de ideea scrisului pe blog), exista reguli, legi care sunt altele decat cele asteptate si care se nasc si dispar odata cu cei care scriu.

  • mihaelaursa spune:

   Povestea asta cu atingerea unei subiectivitati a si polarizat oarecum interesul nostru de soareci de biblioteca: Cosmin Borza era, de pilda, nemultumit de absenta oricarei constructii de sine pe blog (nu punem la socoteala blogurile lacramos-lirice). Desi aici ii atrageam atentia asupra lecturii fragmentare (jurnalul il citesti tot odata, pe cand blogul este o lectura „sarita” si „pe sarite”, unde ar fi sa se mai construiasca sinele?
   Desi tu spui altceva, daca-nteleg bine: despre cum ar fi blogul gaoacea unei noi subiectivitati?! Ceea ce e mult mai important si mai dificil de anticipat…
   De retinut asemanarea cu „graffiti” (la cerc s-a vorbit despre o asemanare cu presa ori cu teatrul)…

 • […] bărbat), mă tot gândesc de ieri la un lucru pe care l-am pomenit în treacăt la Metacriticul despre bloguri si jurnale şi care are de a face cu finalul epocii hârtiei şi, implicit, cu apocalipsa […]

 • FID DeScribor spune:

  Revin cu intarziere, la exact aceste lucruri ma refeream. Uneori, blogurile se aseamana cu niste ‘scrijeliri’ virtuale, alteori, da, mi se pare ca anunta un alt tip de subiectivitate. Cel putin pe moment pare alt tip, prin faptul ca la expunerea ei asista permanent si posesorul, desi acesta nu e cel mai important aspect.
  Cred ca discutia a fost interesanta cu totul.

 • mihaelaursa spune:

  Azi am primit transcriptul discutiei, in cateva zile vom afisa pe blog si va aparea in revista Cultura chiar tot ce s-a povestit… Adica cele 22 de pagini de text, hăhăhăhă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Diarist sau blogger? at Cercul Metacritic.

meta

%d blogeri au apreciat: