Momentul Terian

21 Februarie 2011 § Lasă un comentariu

(Andrei Terian, G. Călinescu. A cincea esenţă, Cartea Românească, București, 2009, 768 p.)

Debutul editorial al lui Andrei Terian cu studiul dedicat operei istorico-critice călinesciene se cere privit în oglinda activităţii sale publicistice de la Adevărul literar şi artistic, Cultura, Vatra, Euphorion etc. Uneori, cronicarul proclamă pentru a se delimita de abordările esenţialiste ale unor congeneri că „esteticul nu există”; alteori, lectorul sibian deconspiră spumos plagiatele/impostura printr-o serie de trimiteri teoretice inhibante pentru cei analizaţi; adeseori, intervenţiile sale se individualizează prin nuanţări, formulări, răsturnări interpretative remarcabile. Întotdeauna, în textele lui Terian un hieratism conceptualizant ardelenesc este îmblânzit până la subversiune de o retorică hâtră şi plasticizantă aproape caragialiană.

Iar erudiţia dublată de inteligenţă speculativă, nonconformismul ideatic/discursiv bine temperat, close-reading-urile didactice, obstinaţia de a regenera dezbateri estetice aparent atinse de sterilitate caracterizează şi cercetarea doctorală extinsă în monografia G. Călinescu. A cincea esenţă. Deşi subtitlul ar trimite la o perspectivă mistică, Terian declară că adoptă metoda neopragmatismului american, dar latura deconstructivistă a studiului constituie, cred, fundamentul stilului său critic. Analizând în negativ imaginea stereotipă a unui Călinescu „impresionist”, autorul îi configurează inductiv sistemul teoretic, anume un „teritoriu comun pe care se întâlnesc majoritatea practicilor care alcătuiesc critica lui G. Călinescu”. Astfel, Terian analizează cele trei „idealuri” ale autorului Istoriei literaturii române…: specifismul, clasicismul, realismul socialist. Subtil şi uneori inovator e modul său de a le defini ori exemplifica, însă cu adevărat substanţial şi unic în critica românească rămâne demersul de valorificare (a se citi contextualizare/comparare, valorizare, diseminare) a principiilor călinesciene. Ele nu se instituie ca nişte invariabile, ci conferă un spectacol atragător de revizuiri tacite, de contradicţii imposibil de omogenizat, de niveluri interpretative ce evoluează sinuos. Călinescu nu se sfieşte să preia metode critice destul de anacronice, să filtreze poezia când „liturgic”, când „hieroglific”, să evite cu seninătate analiza formală a creaţiei artistice ori să dea verdicte pozitive doar prozelor realist-mimetice. Comparaţiile cu sistemele analitice ale lui Maiorescu, Lovinescu, Croce, Taine, Thibaudet, Simion, Manolescu etc. vin să înfăţişeze arborescent, dar percutant, cea de-a „cincea esenţă” călinesciană: nuntirea „aristotelianismului” cu „platonicianismul”. Un Călinescu „raţional”, metodic, abil în a-şi camufla incoerenţele/incertitudinile construieşte o „veritabilă piramidă axiologică” prin care ierarhizează literatura. Când o operă sau un fragment literar se sustrag respectivei grile, criticul se ipostaziază într-un apărător al inefabilului estetic, textul fiind etichetat drept „inanalizabil”, deci valoros.

Consolidat pe atare premise, dialogul iniţiat de tânărul universitar format la şcoala Fish-Rorty-Krieger cu aristotelian-platonician-croceanul Călinescu reprezintă un spectacol intelectual admirabil ce nu trebuie ratat. Nu doar pentru a înţelege mai adecvat chipurile lui Călinescu, dar şi cu scopul de a reinterpreta critica interbelică/postebelică sau pentru a înţelege anumite forme ale inerţiei cu care se confruntă procesul axiologic de la noi. Căci, în textura studiului G. Călinescu. A cincea esenţă pot fi vizibile atât o Istorie a criticii româneşti de la origini până în prezent, cât şi un nou model de cercetător autohton. Pentru prima dată după 1990, grilele de evaluare a exegezei româneşti vor fi obligate să îşi ridice consistent standardele.

(Text apărut în 2010, Dilemateca, nr. 45, februarie)

Cosmin Borza

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Momentul Terian at Cercul Metacritic.

meta

%d blogeri au apreciat asta: