Prezentare

Acest blog este avatarul electronic al unui Cerc Metacritic găzduit de Facultatea de Litere din Cluj, în cadrul unui proiect interdepartamental inițiat și coordonat de către Alex Goldiș și Mihaela Ursa începând cu 3 martie 2010. Aici, ca și la cerc, vorbim despre modificările recente ale culturii și ale lecturii/ studiului ei. Cercul Metacritic se interesează de teoriile care nu și-au găsit disciplina sau de disciplinele studiului cultural care au rămas fără teorii, dar și de problemele “clasice” ale studiului literaturii, integrate în contextul receptării culturale actuale.

Dezbaterile pe care vi le propunem în 2015 nu au temă fixă: unele vor fi dedicate praxisului critic de zi cu zi (ce abordări critice sunt posibile, cum se scrie o cronică, o recenzie, o analiză istoristă sau comparativă, cum ne antrenăm gândirea critică, ce mai înseamnă astăzi metoda critică – iată tot atâtea întrebări care intră în atenția noastră), altele vor fi ateliere de dezbatere a unor cărți sau idei care ne preocupă, iar altele vor lua forma dorită de propunătorii lor.

Deocamdată s-au implicat direct: Cosmin Borza, Ruxandra Bularca (arhitectul logo-ului și nu numai), Sanda Cordoş, Alex Goldiş, Laurenţiu Malomfălean, Iulia Micu, Ovidiu Mircean, Andrei Simuţ, Adriana Stan, Adrian Tătăran, Claudiu Turcuş, Mihaela Ursa. Până în 2015, Laurențiu Malomfălean a administrat atât blogul, cât și pagina facebook atașate cercului. Anul acesta sperăm să vină la cerc cât mai mulți dintre studenții Literelor clujene, dar el este deschis oricui dorește să participe.

How it works: Fiecare întâlnire a cercului este precedată de afișarea pe blog, cu cel puțin o săptămînă înainte, a unui text-pilot. Acesta va fi lecturat înainte (nemaifiind citit la cerc), sub această formă, împreună cu o serie de fragmente pe care autorul le-a considerat lămuritoare. Oricine poate propune un studiu sau un fragment de studiu spre discuție. Cercul va fi moderat de fiecare dată de către altcineva și discuțiile vor porni de la textul-pilot, dar nu se vor limita la el. Comentariile injurioase nu vor fi acceptate, deoarece ne interesează numai polemica de argument. Un rezumat al întâlnirilor de cerc va fi atașat ulterior pe blog. Frecvența întâlnirilor va fi dictată de variațiile interesului dvs. pentru proiect.

Înscrieri și sugestii: Se pot face aici, prin mesaje, dar și pe pagina de facebook. Așteptăm orice sugestii constructive, care ar putea ameliora proiectul nostru.

Pe curând!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: