Când este o pipă doar o pipă? Ficțiune și metaficțiune

 CINE: Pentru a deschide noul sezon de dezbateri metacritice, trei studente ale secției de comparată, respectiv Emma Pustan și Ana-Maria Deliu (din anul II), alături de Daria Condor (din anul I), vă propun o discuție despre statutul ficțiunii, mijlocită de un raport esenţial, acela dintre reprezentare şi reprezentație. Iată motivația lor.

CE: Prin repMetacritic_2015rezentare ne referim la propensiunea literaturii realiste din teoriile mimetismului programatic, indiferent dacă luăm în calcul curentul literar sau doar o exigență de verosimilitate. Pe de altă parte, reprezentația, în termenii noştri, definește acea scriitură în interiorul căreia pactul ficțional e vizibil și asumat în mod conștient, oferind grila de organizare și coerența internă a scriiturii – tocmai prin acel insert de teatralizare, minciună, spectacol, coșmar, feerie.

CUM: Ne vor fi de folos în discuţie elemente din teoriile lumilor posibile (de aceea vă rugăm să citiţi înainte de cerc două fragmente din Toma Pavel şi, respectiv, Lubomir Dolezel – le aveți în .pdf la capătul acestei propuneri). Ne preocupă şi metamorfoza relației cititorului cu un text ficţional și a relației referentului cu entitatea ficțională, în modul cel mai pragmatic cu putință (vedeți ce are de spus și James Wood – găsiți pdf-ul aici, la sfârșit). Dacă nu veți fi prea obosiți, vom vorbi și despre istorie, şi despre măsura în care mai este ea posibilă în vremurile relativismului şi ficţionalismului istorist. Mai putem descrie astăzi „adevărul” în roman? Este îndreptăţită pretenţia de verosimilitate? Ce „este reprezentat” în roman și, dacă reprezentarea nu e posibilă, de ce mai citim roman cu atâta pasiune? Sunt doar câteva întrebări care ne trec prin minte în așteptarea întâlnirii cu voi.

CÂND ȘI UNDE: vineri, pe 27 martie 2015, în sala Bogrea a Facultății de Litere, cu textele citite.

Vă reamintim regula jocului: se citește înainte propunerea, apoi textele auxiliare, iar pe 27 ne vedem la cerc să vorbim despre ele.

Lubomir Dolezel – extras

James Wood – extras

Toma Pavel – extras

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: