Există al treilea loc? O discuție despre exil și identitate culturală, cu Mihai Spăriosu

MIHAI  SPĂRIOSU este comparatist și teoretician al culturii, Distinguished Research Professor la University of Georgia, Athens din Statele Unite. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a şi predat un timp. După ce s-a stabilit în Statele Unite, a obţinut masteratul la Tulane University şi doctoratul la Stanford University. A predat literatură comparată la universităţi din America şi Europa. Printre lucrările sale ştiintifice se numără Dionysus Reborn (1989) (traducere românească: Resurecţia lui Dionysos, Editura Univers, Bucureşti, 1997), God of Many Names (1991), The Wreath of Wild Olive (1996), Global Intelligence and Human Development (2005) şi Remapping Knowledge (2006), Modernism and Exile. Liminality and the Utopian Imagination (2014).

12116269_716708755127258_1864452186_o

Pentru a avea de unde să începem dezbaterea, vă propunem un fragment din romanul său intitulat A șaptea scrisoare, dar și un extras din Global Intelligence and Human Development, pe care le puteți descărca și citi de aici (v. linkurile mai jos).

Vă reamintim regula jocului: se citesc înainte toate textele propuse. Ele vor deschide o dezbatere care își propune să atingă teme precum: exilul ca al treilea loc; negocierea identității culturale în cazul migrației omului de idei; universitatea viitorului și adaptarea ei la inteligența globală; paradigme istorice ale cunoașterii. Ca de fiecare dată, cele enumerate mai sus reprezintă doar niște intenții pe care le vom actualiza numai la întâlnirea cu așteptările voastre manifeste.

Vă așteptăm pe 15 octombrie la această redeschidere-eveniment a noului sezon metacritic!

Mihai Spariosu – extras din Global Intelligence

Mihai Spariosu – capitol extras din Seventh Letter